24/03/2019

עסק הוא לא משק בית

מאוד מעניין אותי איך אנשים מכניסים כסף ועל מה הם מוציאים כסף. בגלל זה התאהבתי באינפוגרפיקות של איך האמריקאים עושים את זה. אפשר לראות שמשק הבית האמריקאי הממוצע מוציא 73% מההכנסות שלו, שמגיעות בעיקר ממשכורת. זו כמובן תמונה ורודה למדי, שכן 20% מהאמריקאים - אלו שהכנסותיהם הן הנמוכות ביותר - אוכלים את החסכונות שלהם במקרה הטוב, ונאלצים ללוות כספים במקרה הרע, כדי לכסות 100% מההוצאות שלהם.

אי השוויון כמובן זועק לשמיים, אבל מה שהימם אותי במיוחד הוא המרכזיות של ה"משכורת" בצד ההכנסות. זה מרכיב ההכנסה הדומיננטי עבור עשרות מיליונים של משקי בית בארצות הברית. זה מדהים אותי שזה המודל העיקרי שלפיו כל כך הרבה אנשים חיים. משכורת היא לכאורה דבר יציב, כי נכנס לך כסף חודש בחודשו. אבל מה קורה אם המעסיק נקלע לקשיים? פתאום מתברר שמשכורת היא לא דבר כל כך יציב. כששכיר נשען ב-100% על המשכורת שלו, הוא לוקח על עצמו סיכון פיננסי משמעותי. כל הביצים בסל אחד.

יש מודלים יוצאים מן הכלל - משקי בית שחיים על חסכונות שנצברו (למשל, קיבלו בירושה), משקי בית שהכנסותיהם מגיעות מקרקע (למשל, משקי בית שמחזיקים נדל"ן ומשכירים אותו תמורת שכר דירה), או משקי בית שמקור ההכנסות שלהם הוא רווחי הון (למשל, משקי בית שמחזיקים בחברה שמניבה רווחים ומחלקת דיבידנדים לבעלי המניות). עושה רושם שהמודל העיקרי, שכל חריגה ממנו נראית כסטייה, הוא משקי בית שמתפרנסים ממשכורות בלבד (כאמור, אני חושב שמשכורת אחת חושפת את משק הבית לסיכון פיננסי גדול; עם שתי משכורות זה הסיכון פוחת משמעותית).

בצד ההוצאות לא התפלאתי לגלות את סעיף הדיור בראש ואחריו סעיף התחבורה. גם מעניין לראות איך הסעיפים הללו הפכו להיות יותר דומיננטיים מאז אמצע המאה ה-20. למעשה, הם היו עוד חלק מהתקציב של כל משק בית, עד שבשנות ה-60' הם החלו לזנק. לעומת זאת, ההוצאות על מזון והלבשה ירדו במהלך העשורים האחרונים. בעשור האחרון ההוצאה על בריאות עלתה באופן משמעותי, כך שאין זה מפתיע שזה אחד הנושאים המדוברים במערכת הפוליטית האמריקאית.

איך אתם מחלקים את התקציב המשפחתי שלכם? מעניין אותי מה אתם חושבים, למשל, על הוצאות דיור ותחבורה. האם עדיף להוציא יותר כסף על אוטו ולגור מחוץ לעיר תמורת שכר דירה שפוי, או שמעדיפים לגור בתוך העיר בשכר דירה גבוה אבל מבלי להוציא כסף על אוטו? זה כמובן תלוי בהעדפה אישית (או משפחתית), אבל מה שבטוח הוא שכל משק בית מחלק את התקציב שלו איך שהוא מוצא לנכון. זה עניין של החלטה.

עבור עצמאים יש עוד החלטה. היא נוגעת לשאלת ההפרדה בין ההכנסות וההוצאות של העסק לבין ההכנסות וההוצאות של משק הבית. היכן עובר הגבול בין משק הבית לבין העסק? למעשה, צריך להחליט קודם אם בכלל יש הפרדה או אין הפרדה בין ההתנהלות של משק הבית לבין ההתנהלות של העסק. בעיני, משק הבית נועד להבטיח את איכות החיים של האנשים שהם חלק ממנו. לעומת זאת, העסק נועד לייצר רווחים שמועברים לכלכלת משק הבית. לכן, אני רוצה להפריד בין שני הדברים הללו, שיש להם מטרות שונות.

אני פיתחתי לעצמי סיסטם שבו העסק שלי עומד בפני עצמו, עם הכנסות והוצאות, שמהן נגזרת שורת הרווח. את הרווח אני מעביר לחשבון אישי שלי שמשמש אותי להוצאות אישיות ולחשבון המשותף של משק הבית שלנו. כך נשמרת ההפרדה בין החשבון העסקי, החשבון האישי והחשבון המשותף, וכל אחד מהם מתנהל בצורה אחרת ועם מטרות שונות. אני חושב שזה נכון פסיכולוגית, לדעת שההצלחה העסקית שלך לא קשורה באופן ישיר ויומיומי לרמת החיים שלך ושל יקיריך. יכול להיות שיש משקי בית שעבורם נכון יותר להתנהל עם חשבון בנק אחד, אבל אני חושב שמבחינה כלכלית זה נכון יותר להפריד. כך אפשר לדעת טוב יותר מאיפה הכסף נכנס ועל מה הוא יוצא. והעיקר - לתכנן את הדברים בצורה שונה. מה שנכון עבור העסק לא בהכרח נכון עבור משק הבית.

רציתי לשתף אתכם


- היכרתי את המדריכים הכי שווים בתל אביב, וביחד הקמנו את קולקטיב תל אביב! אנחנו אנסמבל של מדריכים, ובחודשים האחרונים היכרנו והדרכנו אחד השני בסיורים המובילים שלנו בעיר הגדולה - סתיו הדריכה אותנו ביפו העתיקה, עידו הדריך אותנו בסיור צילום רחוב בפלורנטין, מיכל הדריכה אותנו בסיור אדריכלות העיר הלבנה, רומי הדריכה אותנו בסיור טבע עירוני בגן העצמאות וניסן הדריך אותנו בשבוע שעבר בתוככי התחנה המרכזית החדשה. אני צופה לנו עתיד מזהיר...
> קולקטיב תל אביב







- התחלתי במבצע מיוחד של 10% הנחה ברכישה אונליין של סיור מודרך בנווה צדק (רק במרץ-אפריל 2019)
מבצעי אביב 2019 בנווה צדק

- פרסמתי חוויה קולית שאפשר לרכוש דרך האתר שלי: על המקום 🎧 כיכר דיזנגוף. וגם שוחחתי עם גואל פינטו בתוכנית הרדיו "גם כאן תרבות - שישי" על הפסל "מים ואש" של האמן יעקב אגם שניצב עירום בכיכר דיזנגוף מזה מספר חודשים.
שוחחתי על הפסל "מים ואש" עם גואל פינטו

- עלה לאוויר הפרק הכי מגניב אי פעם שכתבתי לפודקסט "היסטוריה לילדים"! "לפני קצת יותר ממאה שנה היא הייתה ערימה של חול. איך הפכה תל אביב לעיר, ואיך זה קשור לצדפים ולגזוז?" תענוג לאוזניים של 18 דקות על הקמת תל אביב
> היסטוריה לילדים: תל אביב

- הדרכתי סיור באזור שדרות נורדאו בתל אביב - סיור שפיתחתי במיוחד עבור מרכז קהילתי מגיד לקורס "בואו נלך על זה" למדריכים שכונתיים. גם היה לי סיור מיוחד בנווה צדק עם קבוצת BNI מטרופולין - קבוצת הנטוורקינג שאני חבר בה





- התרגשתי מסיור שהיה לי עם משפחה שחגגה לסבתא יומולדת כמעט-עגול, ועוד יותר התרגשתי ממה שכתבו לי בעקבות הסיור:
"שישי צהרים. מפגש מרגש לאמא בת 89. תומר הצליח לספר את סיפור השכונה- נווה צדק
לעורר עניין וגלי צחוק, להתאים את המסלול, לקצר ולהאריך בהתאם לתגובות המשפחה. ולהביא את איני לידי דמעות התרגשות בתאוריה שהזכירו את הבית.
ממליצה בחום. נעים מעניין ופשוט אחהצ משפחתי מוצלח הודות לתומר."



- השתתפתי באירוע פתיחת המסחר בבורסה לניירות ערך בתל אביב במעמד ראשי ערים מכל העולם שהגיעו ארצה כדי ללמוד מאיתנו איך לעשות ערים טובות יותר. אם גם אתם מתעניינים בעירוניות, הירשמו לניוזלטר שלי "מהנעשה בערינו" שמיועד לקהילת האורבניסטים והאורבניסטיות בישראל. בגיליון האחרון שיתפתי משרות פתוחות וחומרי קריאה מעניינים.
> הרשמה לניוזלטר מהנעשה בערינו
> מהנעשה בערינו 096: לעתיד מזהיר


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

שמח שקראת :) ותודה על התגובה. בקרוב אקרא אותה

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...