יש מילה באנגלית - irreplaceable - שקצת קשה לתרגם לעברית. המשמעות המילולית היא "בלתי ניתן להחלפה". אולי בימים אלה, אפשר לקצר את זה קצת ל"לא חליפי"... מה שבטוח, באנגלית זה יותר מתגלגל על הלשון. עד כדי כך שביונסה אפילו שרה על זה שיר...
חשבתי לעצמי איזו מילה יפה זו, כשנתקלתי בכתבה Here’s how you can make yourself irreplaceable in tomorrow’s job market - ובעברית: כך תהפוך את עצמך לבלתי ניתן להחלפה בשוק העבודה של המחר. זהו ראיון עם ראבי קומאר, נשיא ענקית הטכנולוגיה ההודית Infosys. עד לשנת 2022, אומר קומאר, ייעלמו מן העולם 75 מיליון מקומות עבודה. במקביל, ייווצרו 135 מיליון עבודות חדשות.
אם כך, מה יהיה ההבדל בין העבודות הישנות לעבודות החדשות? ובעצם - אילו מיומנויות אנחנו צריכים לרכוש כדי למצוא את עצמנו בצד של אלו שנשאר להם מקום עבודה?
קומאר מספר על שני שינויים גדולים - המעבר מפתרון בעיות למציאת בעיות, והמעבר מרפטטיביות ליצירתיות. עם השתכללות הטכנולוגיה, אנחנו נמצא את עצמנו בנחיתות ביחס לבוטים שיכולים לפתור בעיות מהר יותר ובצורה מדויקת יותר מאיתנו. בנוסף, תילקח מאיתנו העבודה הרפטטיבית, שבוטים לא מתעייפים או משתעממים מלבצע. אז מה יישאר לנו לעשות? אנחנו נצטרך למצוא בעיות, להחליט מה הבעיה שהכי בוער לתת לרובוט לנסות ולפתור. אנחנו נצטרך למצוא כל הזמן בעיות חדשות, כדי להצדיק את קיומנו, ומכאן גם הצורך ביצירתיות.
למעשה, קומאר אומר שאנחנו נצטרך להישאר סטודנטים במשך כל החיים. תהליך הלמידה ימשיך עד אינסוף. כל הזמן נצטרך לאסוף עוד מידע על העולם המשתנה כדי להבין מה אנחנו צריכים לשנות בעצמנו. העובד של המחר הוא הסטודנט הנצחי.
דוגמא טובה למקצוען אמיתי שלמד ושינה את העסק שלו |
בזמן האחרון אני משקיע יותר זמן למידה בתחום של הסיורים שאני מדריך בתל אביב. הסיור המוביל שלי בנווה צדק הוא פחות או יותר אותו הסיור מאז שפיתחתי אותו לראשונה בשנת 2008. וואו... זה מוצר שהולך איתי למרחקים אחרים. יש לי אמון מלא בו. אבל אני גם מבין שאני אצטרך להשתכלל כדי להתמודד עם תחרות גוברת, וגם כדי לענות על צרכים שמשתנים. למשל, שמתי לב שהאנשים שפונים אלי בתקופה האחרונה מבקשים סיור מודרך באזור אחר בתל אביב. זה בסך הכל הגיוני, כי רבים כבר השתתפו בסיור כזה או אחר בנווה צדק. זה עודד אותי לקדם את סט הסיורים האחרים שאני מציע, באזורים פחות מוכרים של העיר.
לא כל החוכמה נמצאת אצלי. אני מקדיש יותר זמן עכשיו כדי ללמוד ממדריכי סיורים אחרים. התחברתי לכמה ניוזלטרים מעניינים בנושא הזה. אני חושב שזו דרך מצוינת שכל איש מקצוע צריך לאמץ, כי זו דרך קלה יחסית להתעדכן בחידושי המקצוע. בכל תחום שבו אתם נמצאים, בטוח שיש ניוזלטר חינמי שיכול להישלח אליכם למייל, ותוכלו לפתוח אותו בכל תדירות שתחפצו. אל תפספסו את ההזדמנות ללמוד כל הזמן.
ועוד ערוץ של למידה שאני מאוד אוהב - פודקסטים. בזמן ששוטפים כלים, או מורידים את הכלב, או כשנוסעים באוטו (אני פחות נוסע באוטו, אז בדרך לסיור שאני הולך להדריך...) - זה זמן מעולה לצרוך תוכן אודיו. פודקסט הוא בעצם תוכנית רדיו שאפשר להאזין לה דרך הסמארטפון. יש מיליוני פודקסטים באנגלית, וגם בעברית בטח יש כבר כמה אלפים. בזכות העובדה שכל אחד עם מיקרופון, מחשב וחיבור לאינטרנט יכול להקליט פודקסט, אפשר למצוא פודקסטים על נושאים איזוטריים, או שפשוט מיועדים לקהל מאוד מסוים. למשל, פודקסט על ספרי הארי פוטר, פודקסט לחובבי להקת הביטלס, פודקסט למעצבים אורבניים ועוד.
לאחרונה התחברתי לפודקסט The Low Season של Wouter - מדריך סיורים ברלינאי, שהחל לשוחח עם מדריכים בכל העולם על איך הם מתמודדים עם המצב הנוכחי. לשמחתי, הוא גם הזמין אותי להשתתף בפודקסט, ושיתפתי אותו בכמה מהמחשבות שלי - על הקשר בין תיירות לעירוניות, שהפך לקונפליקט של ממש במקומות מסוימים; על האופן שבו מדריכי סיורים יוצרים תחושה של מקום; ועל כך שלא כדאי לנו "לחזור לשגרה", לחזור למה שהיה לנו לפני משבר הבריאות העולמי, ובמקום זה עדיף שניצור לעצמנו שגרה חדשה. אני ממש ממליץ לכל מדריך סיורים להאזין לפודקסט הזה באופן קבוע, כי בכל פרק אני מוצא תובנות חדשות. להאזנה לפרק שבו השתתפתי >
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
שמח שקראת :) ותודה על התגובה. בקרוב אקרא אותה